• 24 ore muresene
  • Radio Son
  • Stii TV
18.12.2015 11:43 Age: 46 days

În cazul târgurilor de animale autorizate abuziv în județul Mureș,

DGSVSA îl contrazice pe șeful ANSVSA


Ordinul 16/2010 al ANSVSA este cel în baza căruia sunt autorizate târgurile de animale. Specialiștii din ANSVSA confirmă cele scrise de noi în ediția de marți și vorbesc despre o viitoare modificare a actului normativ care să permită autorizarea târgurilor pe lângă primării sau consilii locale. Acest lucru este practic imposibil în condițiile în care, potrivit Legii 215 a administrației publice locale, Consiliile Locale sau Primăriile nu pot desfășura activități comerciale direct, ci doar prin intermediul unor societăți comerciale constituite în baza legii și care primesc Certificat Constatator de la ORC. Astfel, atât timp cât lipsa Certificatului Constatator nu poate fi suplinită de vreun alt document, iar Ordinul 16/2010 impune existența sa, substituirea acestuia cu un alt document fiscal nefiind prevăzută de lege, abuzul săvârșit de cei de la DSVSA Mureș care au autorizat mai multe târguri fără ca dosarul de autorizare să fie complet este demonstrat. (șapou) 
Târgurile de animale se autorizează cu respectarea Ordinului 16/2010 al ANSVSA
Scandalul legat de modul în care au fost autorizate târgurile de animale în favoarea mai multor unități administrativ-teritoriale din Mureș continuă. Astfel, Direcția Generală Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, din cadrul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ne dă dreptate și confirmă faptul că autorizarea târgurilor se face în baza Ordinului 16/2010 al ANSVSA și nu în baza Ordinul 45/2010 așa cum susține președintele Autorității Dumitru Băiculescu. „Actualmente, târgurile se autorizează în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităților/centrelor de colectare/exploatațiilor de origine și a mijloacelor de transport în domeniul sănătății și al bunăstării animalelor, a unităților implicate în depozitarea și neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman și a produselor procesate, cu modificările și completările ulterioare”, precizează Direcția Generală Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor într-un răspuns trimis redacției cotidianului nostru la întrebarea dacă primăriile sunt exceptate de la respectarea Ordinului 16/2010 atunci când solicită autorizarea târgurilor de animale. Asta după ce șeful ANSVSA Dumitru Băiculescu încercase să ne convingă de faptul că cei cei din conducerea Direcției Sanitar Veterinare Mureș nu au greșit atunci când au autorizat opt târguri fără ca primăriile să fi prezentat dosarul completat cu documentele prevăzute de Ordinul 16/2010. „Autorizarea unui târg de animale se face în baza Ordinului 45/2010 care prevede ce condiții trebuie să îndeplinească spațiul pentru a funcționa ca târg”, a afirmat luni pentru „24 ore mureșene” Dumitru Băiculescu, șeful ANSVSA cu rang de secretar de stat, care este acum contrazis chiar de specialiștii din subordinea sa, fapt care demonstrează o dată în plus că haosul este cel care guvernează autoritatea care ar trebui să vegheze la sănătatea animalelor și la siguranța alimentară pe teritoriul României, aplicând măsuri unitare pe teritoriul țării și conforme normelor europene. 
Specialiștii DGSVSA și-au dat cu stângul în dreptul
Totuși, subalternii lui Băiculescu din cadrul Direcției Generale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în răspunsul transmis redacției noastre prin intermediul Serviciului Comunicare, susțin că, deși legislația în domeniul autorizării la care fac referire, respectiv Ordinul 16/2010, prevede clar ce documente trebuie să conțină dosarul de autorizare, primăriile pot fi exceptate de la prezentarea Certificatului Constatator. Mai mult, cei din ANSVSA preiau în parte răspunsul Administrației Financiare Mureș transmis DSVSA Mureș în care reprezentanții Fiscului arătau clar că autorizarea târgurilor de animale în condițiile prezentei legislații se poate face doar cu prezentarea documentelor prevăzute de Ordinul 16/2010 printre care și Certificatul Constatator pe care Primăriile și Consiliile Locale nu îl dețin, dar susțin că acest document poate fi înlocuit cu alte documente deținute de autoritate, fără a indica însă o normă legală sau baza legală care ar permite substituirea unui document cu altul în situația în care Ordinul menționat nu face referire la vreo excepție. „Având în vedere că parohiile, composesoratele și consiliile locale funcționează pe baza unor legi speciale, având obligația înregistrării fiscale, primesc coduri de înregistrare fiscală atribuite de organul fiscal competent, pot depune aceste documente în vederea înregistrării/autorizării sanitare-veterinare”, susțin cei din ANSVSA care încearcă astfel să mascheze abuzul săvârșit de cei de la DSVSA Mureș. În finalul adresei transmisă redacției, cei din ANSVSA nu fac însă decât să confirme că autorizarea târgurilor din Mureș în favoarea unităților administrativ-teritoriale fără respectarea Ordinului 16/2010 ridică o problemă. „Forma actuală a Ordinului ANSVSA nr. 16/2010 se modifică, iar proiectul de modificare este postat pe site-ul www.ansvsa.ro, modului „Transparență decizională” spre dezbatere publică. Noul act normativ va include și aspectele precizate de Dvs”, conchid cei din ANSVSA, care, sunt contraziși de mai mulți specialiști în domeniul juridic, dar și de specialiști din domeniul sanitar-veterinar printre care și fostul șef al ANSVSA Radu Roatiș, membru în conducerea Autorității Europene de Siguranță a Alimentelor, care spun că atâta vreme cât Ordinul 16/2010 este în vigoare și nu prevede excepții, el trebuie să se aplice fără discriminare oricărei entități care cere autorizarea sanitar-veterinară. În consecință, specialiștii consultați de noi spun că târgurile din Mureș sunt autorizate abuziv în momentul de față și, mai mult, legea nu permite autorizarea târgurilor de animale în favoarea unităților administrativ-teritoriale care nu pot desfășura activități economice direct ci foar prin intermediul unor societăți comerciale în care consiliile locale să fie acționari sau în baza unor parteneriat public-private, lucruri prevăzute în Legea 215 a administrației publice locale.
Vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu - sesizat în legătură cu problemele de la ANSVSA Reamintim că majoritatea târgurilor de animale din Mureș au fost autorizate de Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor (DSVSA) Mureș fără respectarea prevederilor legale. Astfel, în cazul a opt din cele 11 târguri de animale autorizate din județul Mureș, dosarul de autorizare este incomplet, primăriile neputând pune la dispoziția DSVSA Certificatul Constatator emis de ORC agenților economici, condiție în care autorizația de funcționare n-ar fi trebuit emisă. Șeful DSVSA Mureș, dr. Vasile Liviu Oprea și subalternii săi din cadrul Serviciului de Autorizări au trecut peste faptul că în dosarele de autorizare depuse de primării nu există acest document și au dispus autorizarea târgurilor. Este vorba despre târgurile de animale din Târnăveni, Zau de Câmpie, Reghin, Sărmașu, Iernut, Bahnea, Râciu și Band, primul fiind autorizat fără respectarea Ordinului 16/2010 încă din anul 2011, în timp ce celelalte șapte au fost autorizate toate în 2015 tot în baza unui dosar incomplet.Precizăm că, dat fiind faptul că ANSVSA a tergiversat acordarea unui răspuns ferm și ulterior a ocolit să ofere un răspuns justificat legal la cererea noastră, am cerut precizări suplimentare pe care nu le-am primit până la închiderea ediției și l-am sesizat totodată pe vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu în legătură cu modul defectuos de comunicare al instituției.  (Adrian A. Giurgea)


Cele mai citite articole

Cele mai recente știri

Direcţia Naţională Anticorupţie cu lupa pe Mureş

18.12.2015 | 0 Comments | 589 vizualizări citește toată știrea

Mic eseu antimanipulare (7)

18.12.2015 | 0 Comments | 164 vizualizări citește toată știrea

În cazul târgurilor de animale autorizate abuziv în județul Mureș,

18.12.2015 | 0 Comments | 183 vizualizări citește toată știrea

La sfârşit de săptămână, Filmele de la Cannes vin la Târgu-Mureş

18.12.2015 | 0 Comments | 107 vizualizări citește toată știrea

Primii colindători la Palatul Administrativ din Târgu-Mureş

18.12.2015 | 0 Comments | 150 vizualizări citește toată știrea

vezi toate știrile

Meteo

Curs Valutar

Curs Valutar 2 februarie 2016
USD 4.1723 RON
EUR 4.532 RON
CHF 4.0838 RON
HUF 0.014565 RON

Arhiva