• 24 ore muresene
  • Radio Son
  • Stii TV
18.12.2015 11:40 Age: 46 days

Coaliţia pentru Educaţie:

“Obligativitatea masteratului didactic este vitală pentru ca profesori mai buni să intre în sistem”


Reprezentanţii Federaţiei Coaliţiei pentru Educaţie au emis luni un comunicat în care arată că resursele umane pot determina, într-o măsură mult mai mare decât cheltuielile materiale, creşterea calităţii educaţiei. 
Legea Educaţiei şi programele de masterat didactic
Legea Educaţiei Naţionale diferenţiază „masteratul didactic, organizat exclusiv la forma de învăţământ cu frecvenţă”, de alte forme de master şi prevede obligativitatea parcurgerii lui de către viitori profesori. „Era o noutate prevăzută în Lege şi pentru unii dintre noi o fereastră de speranţă pentru creşterea calităţii în sistemul educaţional. Legea este  suficient de clară, vorbeşte despre cum se organizează programul, despre cum se finanţează, despre faptul că masteranzii urmau să primească o bursa de valoarea salariului unui profesor debutant. În Lege era prevăzută chiar şi modalitatea organizării activităţii practice, prin parteneriate cu unităţi de învăţământ, dar şi cu alte instituţii ofertante de servicii în domeniu, iar universităţile se gândeau deja la oferta de programe pentru viitorii studenţii ai şcolii de profesori”, a declarat Daniela Vişoianu, preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, conform aceluiaşi comunicat. 
De ce este amânată introducerea masteratului didactic
Reprezentanţii Federaţiei pusn că o ordonanţă de urgenţă (OUG 92/2012) a amânat obligaţia impusă de lege stipulând că: “până la absolvirea masteratului didactic, de către prima promoţie a absolvenţilor de licenţă admişi în condiţiile acestei legi, formarea pentru cariera didactică se asigură prin departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al Ministerului Educaţiei”. „Accesand câteva site-uri ale facultăţilor din ţară care au încercat să dezvolte astfel de programe de master didactic, am constatat că acestea au devenit mai degrabă programe asociate formării continue decât formării iniţiale, adică s-a denaturat foarte mult de la noima legii iniţiale, iar primii beneficiari ai contextului actual par să fie Departamentele de Pregătire a Personalului Didactic din universităţi”, adaugă Daniela Vişoianu. Federaţia susţine construcţia programelor de masterat didactic în opt centre regionale, prin programe strategice finanţate din Fondul Social European.A.M.G.


Cele mai citite articole

Cele mai recente știri

Direcţia Naţională Anticorupţie cu lupa pe Mureş

18.12.2015 | 0 Comments | 591 vizualizări citește toată știrea

Mic eseu antimanipulare (7)

18.12.2015 | 0 Comments | 165 vizualizări citește toată știrea

În cazul târgurilor de animale autorizate abuziv în județul Mureș,

18.12.2015 | 0 Comments | 183 vizualizări citește toată știrea

La sfârşit de săptămână, Filmele de la Cannes vin la Târgu-Mureş

18.12.2015 | 0 Comments | 107 vizualizări citește toată știrea

Primii colindători la Palatul Administrativ din Târgu-Mureş

18.12.2015 | 0 Comments | 151 vizualizări citește toată știrea

vezi toate știrile

Meteo

Curs Valutar

Curs Valutar 2 februarie 2016
USD 4.1723 RON
EUR 4.532 RON
CHF 4.0838 RON
HUF 0.014565 RON

Arhiva